Deze molen werd in 1916 in Veelerveen opgebouwd in opdracht van H. Vos door molenmaker P. Wiertsema uit Beerta. De molen stond daarvoor als poldermolen aan het Koediep bij Midwolda. Na het koren- en zaagmolentje Bovenrijge in Ten Boer is de Niemans Meuln de kleinste ‘echte’ korenmolen van Nederland. De andere korenmolens in de provincie hebben een vlucht die groter is dan 18 meter, - over het algemeen 20 meter of langer - , de vlucht van Niemans Meuln is slechts 15,50 meter.
J. Nieman nam de molen van Vos over. In 1959 werd zijn zoon Geert Frederik Nieman (1936-2009) molenaar. Vijf jaar later, in 1964, verkocht Nieman de molen aan de toenmalige gemeente Bellingwolde. Voor f 17.500,- werd de molen in 1964-’65 gerestaureerd, nadat deze in verval was geraakt. Molenmakerij Roemeling & Molema uit Scheemda voerde deze herstelbeurt uit. Hierbij werden de Buurmaroeden nummers 3 en 4 gestoken. Opvallend detail was dat het wiekenkruis niet voorzien werd van kikkers waardoor het voeren van zeilen niet mogelijk was. Bij onvoldoende wind op bijvoorbeeld molendagen bond molenaar Nieman hiertoe oude meelzakken op het gevlucht om meer wind te kunnen vangen. Gaandeweg breidde de malerij van Nieman zich rond de molen uit.
Eind jaren ’80 kwam Derk Jan Tinga als vrijwillig molenaar op de molen. Samen met Nieman maakt hij de molen weer draai- en maalvaardig. Ook voorzag hij de molen eigenhandig van kikkers en andere toebehoren om de molen weer zeil te kunnen laten voeren. Eveline Pouw uit Naarden maakte de nieuwe zeilen. Ze kwam ze hoogstpersoonlijk naar Veelerveen brengen met haar echtgenoot Gerrit, instructeur en tekenaar van het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Na het vertrek van Tinga in 1993 naar De Vier Winden in Pieterburen, alwaar hij naast vrijwillig molenaar ook instructeur werd, kwam Menko Venhuizen als vrijwillig molenaar. Toen de toestand van de molen gaandeweg slechter werd trok hij zich terug als molenaar. De molen stond daarna enkele jaren met kale roeden te wachten op restauratie. In 2002 begon molenmakerij Molema uit Heiligerlee met een forse restauratie. De kap werd geheel hersteld, evenals de stelling en een compleet nieuw wiekenkruis werd aangebracht. Vanwege iets verminderde windvang werd besloten fokwieken met steekborden aan te brengen. Na de restauratie werd Jan Hazelhof, voorheen molenaar in Vriescheloo, de vrijwilliger. Sinds 2006 doet hij dit samen met Gert-Jan Vermeer. Tot zijn overlijden in 2009 bleef oud-molenaar Geert Nieman naast de molen wonen. Hij verkocht voor de jaarwisseling steevast het traditionele meel voor spekkedikken dat gebruikt wordt voor de Westerwoldse lekkernij die met Oud en Nieuw gegeten wordt. Deze Spekkendikken zijn een soort stevige in een wafelijzer gemaakte pannenkoeken met spek en worst erin verwerkt.
Johan van Dijk (2014)