De koren- en pelmolen van Offeringa

De koren- en pelmolen van Offeringa

Kommerzijl

Het verhaal

De koren- en pelmolen van Kommerzijl was een achtkante met horizontale planken gedekte stellingmolen op een stenen tussen- en onderstuk en met een geasfalteerde houten kap. Beide roeden waren voorzien van zelfzwichting, sinds mei 1919.

De molen is gebouwd in 1841 voor 'EvW en G.K.W'. De vergunning was verleend aan Eildert Weitzers van Weerden, voor een rogge- en pelmolen op de hoogte bij Kommerzijl. Later in 1910 werd de molen met een houten vijzel 1,50 m omhooggebracht door molenmaker M. Noordewier uit Niezijl, omdat er woningen op de dijk werden gebouwd. Het muurwerk werd tot 5 m hoogte opgemetseld.

De molen is afgebrand op 10 februari 1935, volgens een steentje was dit ook al gebeurd in 1857 en 1870. Als hulpkracht had de molen een elektromotor. In 1920 waaide de halve kap met de roeden van de molen. In april 1927 is de knecht van molenaar H. Bok bovenin de kap bekneld geraakt tussen de as en het houtwerk. De benen werden tot het lichaam (romp) afgeknepen. Met vreselijke pijnen is hij na een paar dagen overleden. In september 1930 tijdens een zuidwester storm gingen de roeden verloren - de molen is toen hersteld. Het onderstuk van de gesloopte molen is in 2004 nog aanwezig, hierin is op dat moment een kapperszaak gevestigd.

Standplaats: aan de westzijde van het Kommerzijlsterdiep. Coördinaten: 217,54#589,20.

Uit het archief

Een overzicht van documenten en afbeeldingen uit onze database:

AfbeeldingenDocumenten
Dubbeltik om de kaart actief te maken

Molengegevens

Adres: Molenreed 4, Kommerzijl
Functie: korenmolen, pelmolen
Type: achtkante stellingmolen
Bouwjaar: 1841
Ten Bruggencatenummer: 04446