Poldermolen Noordermolen

Poldermolen Noordermolen

Noorddijk

Het verhaal

De Noordermolen bij Noorddijk is prachtig gelegen in een oase van natuur dicht bij de stad Groningen. In 1888 werd de huidige molen gebouwd nadat de vorige molen was afgebrand. De molen werd gebruikt voor het bemalen van de 168 hectare metende Noordpolder. Tot 1963 was de molen hoofdbemaling van de polder, daarna kwam er een hulpaandrijving totdat de molen in het midden van de jaren ’70 stil kwam te staan. Een restauratie volgde in 1980 waarna de molen het domein werd van vrijwillige molenaars.

Vroeger was het molenaarsschap iets wat vaak over ging van vader op zoon. Waren de molenaars eertijds nog in dienst van een waterschap, tegenwoordig zijn het vrijwilligers die in dienst van een molenstichting of andere eigenaar de molen geregeld in werking zetten. Niet meer dat het moet om de polder droog te malen, of bij korenmolens of andere industriemolens om grondstoffen te bewerken, maar vooral omdat het goed is dat de molen geregeld in beweging is. Rust roest immers! Rond 1970 zag een groep jonge mensen in dat de molens veel te veel stil stonden: Het Gilde van Vrijwillige Molenaars werd vervolgens opgericht en in de loop der jaren hebben enkele duizenden mensen een opleiding gevolgd om op vrijwillige basis een molen in beweging te zetten.

Iemand die al zeer lang lid is van het Gilde is Ties Kalk, één van de molenaars van de Noordermolen. Al sinds het begin van de jaren ’80 brengt hij de molen geregeld in beweging. Ging het molenaarsschap vroeger over van vader op zoon, bij de Noordermolen sloeg het enthousiasme over op dochter en schoonzoon. Magda Strijkstra-Kalk en haar man Arjen Strijkstra bewonen inmiddels al vele jaren de oude molenaarswoning naast de molen en zijn ook al de nodige jaren op de Noordermolen als vrijwillige molenaars actief. Maar daarmee is het niet gestopt: ook hun oudste dochter Renske is vrijwillig molenaar geworden. Daarmee zijn op deze molen maar liefst drie generaties actief als vrijwillig molenaar, waarschijnlijk een unicum in Nederland. Renske is daarnaast ook nog eens molengids, toen ze daarvoor slaagde de jongste van Nederland! Niet geheel toevallig is Arjen Strijkstra sinds een aantal jaren één van de drijvende krachten achter de cursus tot molengids. In Groningen zijn naast de vrijwillige molenaars ook al heel wat molengidsen actief. Speciaal opgeleid om wat over de molen te kunnen vertellen en om activiteiten op de molen te kunnen organiseren.

Johan van Dijk (2014)

Uit het archief

Een overzicht van documenten en afbeeldingen uit onze database:

AfbeeldingenDocumenten
Dubbeltik om de kaart actief te maken

Molengegevens

Adres: Noorddijkerweg 6, Noorddijk
Functie: poldermolen
Type: achtkante grondzeiler
Bouwjaar: 1888
Ten Bruggencatenummer: 00663

Eigenaar: Stichting De Groninger Poldermolens

Adres: Stedumermaar 1
Postcode: 9735 AC
Plaatsnaam: Groningen

E-mailadres: info@degroningerpoldermolens.nl
Website:https://degroningerpoldermolens.nl/
Telefoonnummer: 050 304 8911