Poldermolen De Dellen

Poldermolen De Dellen

Nieuw-Scheemda

Het verhaal

Geef onze dame haar vleugels terug

Molenaar André Schuthof was net even zijn poldermolen in gelopen om te kijken hoe laat het was, toen het noodlot toesloeg en één van de roeden van De Dellen met een enorme knal afbrak.
De hele molen met de dubbele vijzel schudde zo hard dat zelfs de mooie oude klok er van stilviel. André: “De wijzers staan nog steeds op de tijd dat het gebeurde. Ik zet ze pas weer in beweging als ook de wieken weer draaien”.  Het gebeurde bij rustig weer in september 2020, dus De Dellen staat er al bijna een jaar treurig bij zonder zijn wieken.

Maar als het aan de Molenstichting Midden- en Oost-Groningen ligt duurt dat niet lang meer. Met een grote groep vrijwilligers is er al veel gedaan om geld in te zamelen voor het herstel van de forse schade aan de molen. Voorzitter Reint Huizenga: “Het zou fantastisch zijn om de VriendenLoterij Molenprijs te winnen. Natuurlijk allereerst om De Dellen te herstellen. Maar ook als kroon op al het werk dat al is verzet door onze mensen”.

STEM OP DE DELLEN IN NIEUW SCHEEMDA

U kunt stemmen tot vrijdag 1 oktober 12:00 uur.

Poldermolen ‘De Dellen’ is een achtkante houtgedekte grondzeiler op veldmuren, met een houtgedekte kap. De roeden zijn uitgerust met zelfzwichting en hebben een vlucht van 23 m. De twee houten schroeven hebben diameters van 1 en 1,20 m.

De molen is op de huidige plaats gebouwd in 1985. De onderbouw van de molen is uitgevoerd door aannemersbedrijf J.E. Stijkel en Zn te Scheemda. De bovenbouw is een verplaatste molen uit ’t Waar. Daar bemaalde de molen polder De Dellen, groot 211 ha en opgericht in 1882. De opvoerhoogte bedroeg 2 m, de molen maalde uit op het Kleine Maar. Het was een zogenaamde pegel- of peilmolen. De verplaatsing en de restauratie is uitgevoerd door molenmakers Roemeling & Molema te Scheemda. De totale kosten van de verplaatsing bedroegen circa f.680.000. Op 19 juni 1986 werd de molen officieel in gebruik gesteld.

Standplaats: bij het gemaal Tichelwaark, ten zuidoosten van Scheemda aan de oostzijde van het Termunter Zijldiep. Coördinaten: 259,37#580,35.

Uit het archief

Een overzicht van documenten en afbeeldingen uit onze database:

AfbeeldingenDocumenten
Dubbeltik om de kaart actief te maken

Molengegevens

Adres: Pastorieweg 2, Nieuw-Scheemda
Functie: poldermolen
Type: achtkante grondzeiler
Bouwjaar: 1855
Ten Bruggencatenummer: 10231
 

Eigenaar: Molenstichting Midden- en Oost-Groningen

Adres: Noorderholt 2
Postcode: 9628 BW
Plaatsnaam: Siddeburen

E-mailadres: info@msmog.nl
Website:https://www.msmog.nl/
Telefoonnummer: 06 5465 6573