Zaag- en korenmolen De Vriendschap

Zaag- en korenmolen De Vriendschap

Eexta

Het verhaal

Koren- en zaagmolen ‘De Vriendschap’ in Eexta was een achtkante met horizontale planken gedekte stellingmolen, op een met vertikale planken gedekt (wit) tussen- en onderstuk. De molen was uitgerust met drie zaagramen en twee koppels maalstenen. Op een kaart van 1781 staat op deze plaats ook al een molen aangegeven.

Hij is gebouwd als houtzaagmolen in 1841 (vergunning verleend op 26 januari 1841) voor Gerardus Alberts Crol en Hendrik Ludolf Alberts Crol, door molenmaker Everts. In 1881 werd de molen tevens ingericht tot korenmolen.

Eigenaars zijn geweest: Gerardus Alberts Crol en Hendrik Ludolf Alberts Crol; B.H. Crol tot 1880; sinds 17 november 1880 Abel Eildert Lemminga; sinds 1917 Ameling Siepko Lemminga en de erven A.S. Lemminga. De molen is afgebroken (van kap, roeden en stelling ontdaan) in maart 1920 door H. Wiertsema. Ook werden toen de beide wit houten schuren vervangen door hoge stenen schuren. Het restant, waarvan het binnenwerk nog geheel intact was, werd in juni 1953 afgebroken bij de verlegging (verbreding) van het Winschoterdiep.

Standplaats: 500 m ten oost-zuidoosten van de kerk aan de zuidzijde van het Winschoterdiep, aan de Stadstrekweg aan het eind van de Zaagmolenlaan. Coördinaten 261,4#577,5.

Uit het archief

Een overzicht van documenten en afbeeldingen uit onze database:

AfbeeldingenDocumenten
Dubbeltik om de kaart actief te maken

Molengegevens

Adres: Winschoterdiep zuidzijde, Eexta
Functie: korenmolen, zaagmolen
Type: achtkante stellingmolen
Bouwjaar: 1841
Ten Bruggencatenummer: 00554 c