Koren- en pelmolen Welgelegen

Koren- en pelmolen Welgelegen

Eexta

Het verhaal

Koren- en pelmolen ‘Welgelegen’ was een achtkante met horizontale planken gedekte stellingmolen op een stenen onderstuk. De molen had drie gangen maalstenen, twee pelstenen en een buulkist.

Hij is gebouwd in 1876, op het nog bruikbare onderstuk van de op 19 mei van dat jaar verbrande voorganger uit 1850 (door vonken uit de stoomboot ‘Oldambt’ opweg naar Winschoten raakte het muldershuis in brand en daardoor ook de molen). Men plaatste een uit Rottum komend achtkant op het stenen onderstuk. Dit achtkant was in feite te klein voor de molen. Bij de bouw is molenmaker K. Luurtsema uit Eexta op 23 december 1876 uit de molen gevallen en overleden.

Eigenaars zijn geweest: Haike Jans Mulder; weduwe Haike Jans Mulder; Jan Haikes Mulder. In 1925 is de molen afgebroken, op het uit 1850 daterende stenen onderstuk na, en sinds die tijd had Jan Haikes Mulder hierin een motormalerij met een Brons-motor. Het stenen onderstuk werd in juni 1953 afgebroken bij de aanleg van het nieuwe Winschoterdiep.

Standplaats: 1,25 km ten zuidoosten van de kerk aan de zuidzijde van het Winschoterdiep, aan het Jaagpad. Coördinaten: 261,7#577

Uit het archief

Een overzicht van documenten en afbeeldingen uit onze database:

AfbeeldingenDocumenten
Dubbeltik om de kaart actief te maken

Molengegevens

Adres: Winschoterdiep zuidzijde, Eexta
Functie: korenmolen, pelmolen
Type: achtkante stellingmolen
Bouwjaar: 1876
Ten Bruggencatenummer: 00554 d