Bark-, pel- en oliemolen De Oude Held

Bark-, pel- en oliemolen De Oude Held

Groningen

Het verhaal

De bark-, pel- en oliemolen De Oude Held (ook wel bekend als 'De Barkmolen') was een achtkante rietgedekte stellingmolen op een stenen tussen- en onderstuk en met een rietgedekte kap. Beide roeden waren voorzien van zelfzwichting en hadden een vlucht van 80 voet. De molen had twee koningsspillen. Het doodbed stond in de molen, de laden in de schuur. Op de eerste zolder lagen de grote stenen van de schorsmolen, op de tweede zolder de kleine stenen voor het pellen en op de derde zolder nog een paar stenen.

De molen is gebouwd in 1883. De molen werd ‘De Oude Held’ genoemd naar de polder waarin hij vóór 1883 als poldermolen stond. Op deze plek stond al in de 17e eeuw een molen. Bij de bouw werd de molen uitgerust met een olieslag, geplaatst in de schuur, het doodbed lag in de molen zelf. Bij de bouw kwam Hendrik Jans van der Veen om het leven. Het achtkant, kap en roeden waren afkomstig van een molen te Hoogkerk. Eigenaars zijn geweest: K. Hofman; D. Hofman Kzn (circa 1912); sinds 1912 de gemeente Groningen. Sinds 1897 was er als drijfkracht een petroleummotor van 50 pk in de molen. Tot omstreeks 1907 werd de molen als barkmolen gebruikt, bij de molen was er een looierij (de looikuipen waren in 1912 nog aanwezig).

In 1912 is de molen afgebroken, hij werd herbouwd in Sint Joost onder Wilhelmshaven in Jeverland door J. en H. Wiertsema uit Scheemda en molenmaker H. Sticker uit Alt-Funnixsiel. Te Sint Joost is de molen op 28 september 1956 afgebrand. 

Standplaats: 2 km ten westen van de Martinitoren, aan de zuidzijde van het Reitdiep (nu hoek Hofstede de Grootkade / Taco Mesdagstraat).  Coördinaten: 232,67#582,01.

Uit het archief

Een overzicht van documenten en afbeeldingen uit onze database:

AfbeeldingenDocumenten
Dubbeltik om de kaart actief te maken

Molengegevens

Adres: Reitdiep zuidzijde, Groningen
Functie: pelmolen, oliemolen, schorsmolen
Type: achtkante stellingmolen
Bouwjaar: 1883
Ten Bruggencatenummer: 00433 d