Poldermolen De Kriegsman

Poldermolen De Kriegsman

Hoogemeeden

Het verhaal

Poldermolen De Kriegsman was een achtkantige, met geasfalteerd hout gedekte, grondzeiler op veldmuren en met een geasfalteerd houten kap. De roeden waren oudhollands opgehekt, sinds 1947 hadden twee roeden zelfzwichting. De molen was uitgerust met een schroef. In 1936 kreeg de molen een nieuwe roede. In 1958 is hij hersteld door molenmakers U. Holman en Zn. uit Stroobos.

De molen is gebouwd in 1847 en bemaalde de dat jaar opgerichte polder De Kriegsman of Nieuwe Hoogemeedsterpolder op de Weer, groot 263 ha. Eigenaar was waterschap De Kriegsman. Mulders zijn onder andere geweest B. Houtman, Van der Veen (hij was hier lange tijd molenaar) en Wobbes. Krijgsman is de naam van een oud molenmakersgeslacht.

In de nacht van 16 op 17 oktober 1967 is de molen tijdens een storm afgebrand. De brand was mogelijk ontstaan door warmlopen van de houten bovenas.

Standplaats: 3 km ten zuiden van het dorp Aduard, halfweg tussen Den Horn en Leegkerk aan de Hoogemeedstermandetocht. Coördinaten: 227,15#583,32.

Uit het archief

Een overzicht van documenten en afbeeldingen uit onze database:

AfbeeldingenDocumenten
Dubbeltik om de kaart actief te maken

Molengegevens

Adres: Hoogemeedstermandetocht, Hoogemeeden
Functie: poldermolen
Type: achtkante grondzeiler
Bouwjaar: 1847
Ten Bruggencatenummer: 00433