Koren- en pelmolen Rust Roest

Koren- en pelmolen Rust Roest

Hoogkerk

Het verhaal

Koren- en pelmolen Rust Roest was een achtkante houtgedekte stellingmolen op een stenen tussen- en onderstuk, met een houtgedekte kap. Eén van de roeden was voorzien van zelfzwichting. De molen is gebouwd in 1838, de vergunning werd verleend aan Michiel Hendriks van der Veen.

Eigenaars zijn geweest: Michiel Hendriks van der Veen; P. Rietsema, onder andere in 1859 en 1867; weduwe P. Rietsema, onder andere in 1869 en 1875; J. Kooy; sinds 1881 J. Wouthuis.

Op de eerste zolder stond een gietijzeren maalstoel, die werd gebruikt om haver te breken. Deze maalstoel was afkomstig van de firma Vonk, die een kleine veevoederhandel had aan het Hoendiep. De gebouwen van de suikerfabriek namen veel wind weg en in 1920 werd besloten tot verwijdering van de kap en de roeden. De molen werd uitgerust met een ruwoliemotor, die de maalstoel aandreef. De stenen van de maalstoel kwamen uiteindelijk in de molen van Vierhuizen terecht; de loper was een bijzondere steen met gaten zodat er minder gebild hoefde te worden. Het achtkant stond in 2000 nog overeind met een hekje erop, in de onderbouw was een zeilmakerij gevestigd. De molen brandde af op 4 maart 2000, in 2014 is hij geheel afgebroken.

Standplaats: 100 m ten westen van de kerk aan de noordzijde van het Hoendiep. Coördinaten: 229,21#581,65.

Uit het archief

Een overzicht van documenten en afbeeldingen uit onze database:

Afbeeldingen
Dubbeltik om de kaart actief te maken

Molengegevens

Adres: Hoendiep 225, Hoogkerk
Functie: korenmolen, pelmolen
Type: achtkante stellingmolen
Bouwjaar: 1838
Ten Bruggencatenummer: 04425 z