De korenmolen van Hinrichs

De korenmolen van Hinrichs

Wedde

Het verhaal

De korenmolen van Hinrichs was een achtkante met dakleer gedekte stellingmolen op een stenen tussen- en onderstuk en met een houtgedekte kap.  De roeden waren oudhollands opgehekt. Hij is gebouwd in 1903 door molenmakers Luitje en Jan Wiertsema van Eexta, ter vervanging van een standerdmolen, gebouwd in 1857 voor Th.J. Bohse en sinds 1901 in bezit van H. Hinrichs. Bij de bouw werd gebruik gemaakt van de afgebroken zaagmolen De Vriendschap uit Groningen.

Eigenaars: H. Hinrichs; sinds 1934 Th.W. Hinrichs. De molen is afgebroken in april 1948. Er was toen een hulpkracht, een EMF-elektromotor van 20 pk, aanwezig.

Standplaats: 1 km ten westen van het dorp aan de driesprong. Coördinaten: 267,15#566,03.

Uit het Nieuwsblad van 3 februari 1908:

"Onweer. Gisteravond bemerkten de huisgenoten van de korenmolenaar Hinrichs te Wedde, dat de wieken van de molen geheel in vuur stonden. ‘t Was toen ruim 6 uur. Hierover verschrikt, werd de knecht uitgezonden om Hinrichs zelf te halen, die zich ten huize van zijn buurman H. Meijer bevond. Dicht bij het huis van Meijer gekomen, vertoonde zich een felle bliksemstraal, onmiddellijk door een hevige donderslag gevolgd. Het vuur aan de wieken verminderde nu en ging als een lampje uit. Volgens ooggetuigen scheen het vuur in ‘t laatst een gloeiende ketting. Bij later onderzoek bleek, dat de wieken in ‘t geheel niet beschadigd waren. Zeker een vreemd verschijnsel! De molen was van een bliksemafleider voorzien. Het gehele verschijnsel duurde plm. 8 minuten."

Uit het archief

Een overzicht van documenten en afbeeldingen uit onze database:

AfbeeldingenDocumenten
Dubbeltik om de kaart actief te maken

Molengegevens

Adres: Hoorn, Wedde
Functie: korenmolen
Type: achtkante stellingmolen
Bouwjaar: 1903
Ten Bruggencatenummer: 00589