De korenmolen van Reindersma

De korenmolen van Reindersma

De Wilp

Het verhaal

Korenmolen De Tulp (ook bekend als Molen van Reindersma) was een achtkante, met geasfalteerd hout gedekte stellingmolen op een wit stenen tussen- en onderstuk en met een geasfalteerd houten kap. Eén roede was voorzien van zelfzwichting en de roeden hadden een vlucht van 76 voet.

De molen is gebouwd in 1919 door molemaker K.B. Dijk van Leek (het jaartal stond in de muur boven de ingang). Bij de bouw werd gebruik gemaakt van de afgebroken molen van B. Mulder uit Eelde. Het muurwerk is gemetseld van de afbraak van de korenmolen te Roden. Een vorige molen van Reindersma, gebouwd in 1901 door molenmaker Hazenberg, was hier in september 1918 tijdens onweer afgebrand.

Eigenaars zijn geweest: IJnze T. Reindersma, Tjibbe Reindersma. Reindersma had nog een korenmolen in het Friese Wilp, gekocht van Zetzema. Sinds 1922 had de molen als hulpmotor een elektromotor van EMF-Dordt van 20 pk.

De molen is afgebroken in november/december 1956. De sloopvergunning is van 15 oktober 1955. Al eerder in mei 1929 werd de molen op afbraak te koop aangeboden.

Standplaats: aan de westzijde van de Hoofdweg, 300 m ten noorden van de provinciegrens. Coordinaten: 212,8#570,3.

Uit het archief

Een overzicht van documenten en afbeeldingen uit onze database:

AfbeeldingenDocumenten
Dubbeltik om de kaart actief te maken

Molengegevens

Adres: Hoofdweg westzijde, De Wilp
Functie: korenmolen
Type: achtkante stellingmolen
Bouwjaar: 1919
Ten Bruggencatenummer: 06411