De koren- en pelmolen van Offeringa

De koren- en pelmolen van Offeringa

Oosterwijtwerd

Het verhaal

Deze koren- en pelmolen was een rietgedekte achtkante stellingmolen op een wit houten tussenstuk en een stenen onderstuk. De kap was met riet gedekt, beide roeden waren voorzien van zelfzwichting.

De molen is gebouwd in 1889, het achtkant en de kap waren afkomstig van de koren - en pelmolen van K. Homan te Briltil. Op 16 april 1889 was een voorganger afgebrand. Deze zeskante stellingmolen met lage stelling, waarschijnlijk gebouwd in 1743 als pelmolen, was eigendom van Tjark W. Bleeker, die ook de nieuwe molen liet bouwen.

Eigenaars zijn geweest: Tjark Bleeker en Fenne de Boer, Willem Bleeker, sinds 1920 Pieter O. Offeringa. De molen had als hulpkracht een elektromotor van 25 pk, in 1934 vervangen door een Bronsmotor van 60 pk. De molen werd in 1937 ontwiekt (één roede ging naar de molen van Elema in Eenrum) en geheel afgebroken in 1962.

In de molen zat een sluitsteen met de tekst:  T. B. en F. de B. 1889.

Standplaats: aan de oostzijde van het Oosterwijtwerdermaar, bij de Pelmolentil, ten zuidwesten van de kerk, aan de vaart naar Leermens. Coördinaten: 249,72#595,33.

Uit het archief

Een overzicht van documenten en afbeeldingen uit onze database:

Afbeeldingen
Dubbeltik om de kaart actief te maken

Molengegevens

Adres: Oosterwijtwerdermaar oostzijde, Oosterwijtwerd
Functie: korenmolen, pelmolen
Type: achtkante stellingmolen
Bouwjaar: 1889
Ten Bruggencatenummer: 00506