De zaag- en korenmolen van Van Dijk

De zaag- en korenmolen van Van Dijk

Thesinge

Het verhaal

Deze kleine zaag- en korenmolen is gebouwd in 1903. Het was een houtgedekte achtkante bovenkruier op vierkante onderbouw, staande op een schuur gedekt met pannen. Beide roeden waren voorzien van zelfzwichting met stroomlijnneuzen en remkleppen en hadden een vlucht van 35 voet (10,50 m). De molen was uitgerust met een koppel maalstenen en een zaagraam. Hij is gebouwd door de landbouwer Van Dijk, oorspronkelijk als grondzeiler. In 1909 kreeg Van Dijk toestemming de molen te verhogen en hem op een schuur te plaatsen.

Eigenaars zijn geweest: D.E. van Dijk, G. van Dijk en Th.van Dijk (zoon van de bouwer). In 1976 werd de Vereniging van Vrienden van de Groninger Molens eigenaar voor f.1000, later is hij overgedragen aan Stichting De Groninger Molen. Na jarenlange verwaarlozing zakte het molentje op 26 september 1976 in elkaar. Later dat jaar is hij omgewaaid en afgebroken.

De onderdelen werden opgeslagen (het achtkant bij gemeentewerken van Bedum en het gaande werk in de Lelie te Eenrum) met het doel in de gemeente Ten Boer tot herbouw te komen. In de jaren 1985-1989 is deze herbouw tot stand gekomen: de molen 'Bovenrijge' aan het Damsterdiep in Ten Boer.

Standplaats: Buurtschap Bovenrijge, tussen Thesinge en Ten Boer. Coördinaten: 240,48#587,60.

Uit het archief

Een overzicht van documenten en afbeeldingen uit onze database:

AfbeeldingenDocumenten
Dubbeltik om de kaart actief te maken

Molengegevens

Adres: Bovenrijgerweg, Thesinge
Functie: korenmolen, zaagmolen
Type: achtkante stellingmolen
Bouwjaar: 1903
Ten Bruggencatenummer: 00534 bis