Molentochtjes

De omgeving van onze molens leent zich uitstekend voor het maken van langere of kortere wandelingen of fietstochten. Vaak zijn de routes al beschreven, zij leiden soms langs verschillende molens en laten zo de verscheidenheid van het Groningse land en zijn monumenten zien. Maar natuurlijk kan iedereen ook zelf zijn wandeling of fietstocht samenstellen - laat het ons weten als u een geslaagde tocht hebt gemaakt, dan kunnen anderen er ook van genieten!

Het Pronkjewailpad heeft dit jaar zijn tochten speciaal opgezet als Thema Route 2021 Groninger Molens, met (soms onbemande) stempelposten bij vrijwel alle molens, waar u ook bijzondere molenvragen te beantwoorden krijgt.

Een groot aantal molenwandelingen is te vinden op de site molenwandelingen.nl. Voor Groningen vindt u hier bijvoorbeeld een wandeling rond Middelstum-Kantens en een bij Slochteren.

De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen heeft twee molenommetjes uitgezet, een rond de Westerse molen in Nieuw-Scheemda en een rond de Windlust in Overschild.
Ter gelegenheid van de Open Monumentendagen 2021 heeft de molenstichting een drietal routes langs haar molens samengesteld. Deze fietsroutes liggen allemaal in de gemeentes Midden-Groningen en Oldambt:
De eerste route leidt langs alle 10 molens van de MSMOG en is bijna 70 km lang.
De tweede route loopt meer zuidelijk, is 42 km lang en leidt langs 6 poldermolens en 1 koren-/pelmolen.
De derde route ligt meer noordelijk, is bijna 39 km lang en loopt langs 3 korenmolens en 3 poldermolens.

Uit het archief

Een overzicht van documenten en af- beeldingen uit onze database:
Documenten

Molenroute van Molenstichting Winsum

Door een paar enthousiaste molenliefhebbers is een fietsroute uitgewerkt langs de molens van Molenstichting Winsum, u kunt de route hier downloaden (of kijk bij 'Documenten' op de huidige pagina).
Het startpunt ligt bij één van de zeven molens van deze molenstichting. Dus: start de route bij een willekeurige molen, volg de route tegen de richting van de klok en bewonder ze alle zeven!

De zeven molens zijn:

- De Jonge Hendrik, Oude Dijk 11, 9956 PA Den Andel
- Joeswert, Menthaweg 1a, 9892 TA Feerwerd
- Aeolus, Molenweg 7a, 9774 PG Adorp
- De Wetsinger, Molenstreek 3, 9773 TJ Klein Wetsinge
- De Meeuw, Hunzeweg 38, 9893 PD Garnwerd
- De Ster, Molenstraat 4, 9951 AJ Winsum
- De Vriendschap, Kerkstraat 1, 9951 AD Winsum

Fietsroutes van Routebureau Groningen

Sanne Meijer heeft voor de Groninger Molenzomer een speciale fietsroute gemaakt door het noorden van Groningen. De route is 52 km lang en voert langs zeven molens (en een aantal andere bezienswaardigheden in deze regio). De route is ook te vinden op de site van het Routebureau Groningen, daar kunt u de route opslaan/printen en ook de coördinaten downloaden.

Als Route van de Week is een fietstocht langs vijf molens in Oost-Groningen gepubliceerd. Startpunt is molen De Korenbloem in Vriescheloo. Voor de route zie de website van Routebureau Groningen, waar u de route kunt downloaden.

Een afwisselende route door de landelijke streek van het grensgebied tussen Westerwolde en Oldambt, en vlakbij de landsgrens met Duitsland. Ooit een streek voor duistere smokkelpraktijken. Maar ook het woongebied van welgestelde herenboeren die in de lintdorpen hun kapitale Oldambtster boerderijen lieten verrijzen. En vier, met een paar kilometer extra zelfs vijf, mooie molens!

Harm Prenger is molenaar op korenmolen De Korenbloem in Vriescheloo. Hij en zijn vrouw Ankie zijn geboren en getogen in de streek en hebben een mooie route uitgestippeld. Dat er langs die route molens staan is natuurlijk geen toeval! Voor ze samen zo'n twintig jaar geleden in een opwelling de molenaarswoning kochten, was Harm agrariër en wist niet veel van molens. Maar dat veranderde snel. Na een gedegen opleiding is niets aan de molen hem nog vreemd. Het molenaarsechtpaar runt een Stee en Stoetje (B&B) en in de voormalige schuur is een theeschenkerij. Daar is ook de kleurrijke theepottenverzameling van Ankie ondergebracht.

De route is afwisselend en zeker ook qua natuur. Het Loosterveen (57 - 62) is een klein natuurgebiedje dat ligt in een oud verveningsgebied dat al voor 1850 met de hand is ontgonnen. Er ontstond een agrarisch gebied met kleine weiden, akkers, jong loofbos en hier en daar een huis. Ook De Lethe (61 -69) is een oud hoogveenmoeras en in de zeventiende eeuw ontgonnen. Op de smalle zandrug werden in de tachtigjarige oorlog militaire versterkingen aangelegd, maar gevochten is er zelden. Wel werden de soldatenpaadjes gebruikt door turfstekers om smokkelwaar de grens over te brengen.

Voor in het dorp staat Veldkamps Meul'n, een korenmolen uit 1855. De Magnuskerk, van begin zestiende eeuw, is deels gebouwd met sloopmateriaal van de kerk van het nabijgelegen Ulsda. De losse toren werd waarschijnlijk ook gebruikt als vluchtplaats in tijden van gevaar. De vele prachtige herenboerderijen laten overduidelijk zien dat de hoge graanprijzen tussen 1850 en 1875 grote rijkdom hebben gebracht. Langs de hoofdweg in Bellingwolde ligt ook Museum De Oude Wolden met wisselende, altijd bijzondere exposities.

De Weddermarke is een poldermolen en heeft jaren dienst gedaan voor het Waterschap. Via de prachtig gerestaureerde Burcht van Wedde gaat het vervolgens door een beekdalhoevelandschap, met oude boerderijen, het stroomgebied van de Ruiten Aa en met de buurtschappen Ter Wupping en Smeerling. Langs aangelegde natuur van het Parc Emslandermeer naar de laatste molen van deze route: Niemans molen in Veelerveen, een korenmolen uit 1916.