Vrijwilligers op de molen

Voor het instandhouden van ons molenerfgoed zijn enthousiaste vrijwilligers van grote waarde. Zij voelen zich nauw bij de molen in hun dorp, stad of omgeving  betrokken en vormen voor bezoekers het gezicht en eerste aanspreekpunt. Om deze vrijwilligers goed op hun taak voor te bereiden zijn er verschillende opleidingen die ze kunnen volgen. De belangrijkste zijn die voor vrijwillig molenaar en die voor molengids. Ook enthousiast over molens? Bekijk dan het vrolijke filmpje dat Erfgoedpartners heeft laten maken (zie onderaan deze pagina) en sluit u aan bij de molenvrijwilligers!

Uit het archief

Een overzicht van documenten en af- beeldingen uit onze database:
Documenten

Molengidsen

De opleiding tot molengids maakt onderdeel uit van het cursusprogramma van Erfgoedpartners in Groningen. De cursus bestaat uit een zestal modules die ieder jaar worden aangeboden. De molengids is er voor het publiek.
De gids organiseert activiteiten, ontvangt bezoekers en geeft uitleg op de molen. In deze cursus leert u hoe u bezoekers- van jong tot oud- op een boeiende manier kunt rondleiden op de molen. U vertelt daarbij over de werking en de geschiedenis van de molen en let daarbij op de veiligheid van de bezoekers. Daarnaast kan een molengids activiteiten rondom de molen organiseren. Voor meer informatie: https://erfgoedpartners.nl/subdossier/cursus-molengids/

Molenaars

De opleiding tot vrijwillig molenaar wordt verzorgd door het Gilde van Vrijwillige Molenaars, een sinds 1972 bestaande landelijke organisatie met provinciale afdelingen. De molenaar zorgt voor het draaien en onderhouden van de molen. Zonder molenaars staat de molen stil en stilstand is achteruitgang. Voor meer informatie kunt u kijken op de website van het gilde: https://vrijwilligemolenaars.nl/.

In 2022 bestaat het Gilde 50 jaar en ter gelegenheid van dit jubileum heeft de afdeling Groningen een film laten maken, waarin de pelmolen centraal staat.