Molenrecepten

Molenrecepten

Dorpskorenmolens zijn vanouds nauw verbonden met de brood-en banketbakkers in de regio en daarmee met de recepten van hun bakwerk, waarin de producten van de molen een belangrijke rol spelen. In de Menkemaborg bevindt zich een achttiende-eeuws kookboek met onder andere het hier volgende broodrecept. Ongetwijfeld werd in die tijd het meel van molens uit de omgeving van Uithuizen gebruikt in de keuken van de borg. Bijvoorbeeld de (voorganger van) molen De Liefde in Uithuizen of de Roggemolen in Uithuizermeeden, beide standerdmolens, het oudste type korenmolen in Groningen.

GRUNNEGER BROODRECEPT

Ik heb t idee oorspronkelk uut t handschreven 18de aiws slim rieke kookbouk van de Menkemabörg. Ik mos t n beetje aanpazen aan dizz' tied, mor boasesgegevens binnen op de stroup noa sikkom t zulfde bleven. Doudestieds bruukten ze stroup dat moakt was van waaite*. Ik har dat nait genogt in huus, vandoar dat k stroup van sukkerbaiten nomen heb. Sukkerbaiten waren der doudestieds ook ja nog nait in Europa. En wieders mos k nog wat ofprakkezaaiern over temperatuur van t ofbakken. Deur aander ervoarens mit o.a. volle roggebrood heb k dat bemeten op 150 groaden.

Stoadeg Karnemelkbrood (Brood mit Zoepen)

Aanwiezens bie t stoadeg** bakperces van brood op boases van soepen. Hier hèje t volgende veur neudeg en je mouten t roem tied geven.

n Soamenstellen van meel noar aigen inzicht van n daarde fiene bloum van waaite, n daarde grof volkoren waaitemeel en n daarde grof volkoren roggemeel. In gewicht mout dit om en bie uutkommen op roem n kilo. (1060 gram) Doarbie komt din ook nog n haalfpond zoaderijmengsel, dat bestaait  uut zunnebloumpitten, pompoenpitten, lienzoad en sesamzoad. Wieders n liter biologisch zoepen, twij blokkies vrizze gist van elk 42 gram, twij eetlepels stroup van sukkerbaiten en n anderhaalf eetlepel zeezolt (om en bie 20 gram.) En as vanzulf hest der n royoale schuddel, n roeme emallie bakblik van 35 cm veur neudeg en ook wat botter om t in te vetten.

Hou nou wieder

Je moaken eerst zoepen haandlaauw. Intied as dit gebeurd kinnen je oven alvast tou 150 groaden veurwaarmen en t bakblik invetten. Nou kwengeln je meel, zoaderijmengsel in n grode schuddel goud deur n kaandern. Doun der alvast stroup deur, verbrökkeln blokkies gist en rullen dat der zo goud meugelk deur hin. As dit doan is, is t aan tied om zoepen der deurhin te mengeln. Bedenk dit is nogal n kerwaai, want dit daig is vanzulf slim zwoar, mor t bespoart joe wel n uur bovenaarmsoefenen in de sportschoul. Beetje bie beetje goeien je nou ook t zolt der deurhin. As t aalmoal doan is doun je dizze stevege en nadde brij votdoalek in t bakblik. Nou gaait t haile spul veur drij uur d’oven in. Temperatuur mout traauwens op stand van boven en onder op 150 groaden inregeld wezen. As brood noa t bakken tou oven komt, mout e nog vaarentwinteg uur òfkoulen en riepen. Bie stoadeg brood mout je dus evenpies geduld hebben, mor aanderdoags hèje der wel mooi wille van. Neem t der din goud van zol k zeggen.

*waaite = tarwe
**stoadeg bedudt  in t Grunnegers min of meer slow cooking

Hinderk

Uit het archief

Een overzicht van documenten en af- beeldingen uit onze database:
Documenten

Wat de pot schaft

Molens hebben altijd een grote rol gespeeld bij de voedselvoorziening. Onder dit motto werden in een speciaal katern van De Zelfzwichter een achttal recepten verzameld, onder de thema's Hedendaags Gronings, Oud Gronings en Surinaams.
Een Oud-Gronings recept vindt u hier, voor de andere recepten kijkt u in het katern (ook te vinden onder documenten op deze pagina). Of u gaat naar Molen Hunsingo in Onderdendam, waar de gerechten in de keuken van restaurant De Molenaar bereid worden.

ROEROM

Doe 250 gram boekweitmeel met een mespunt zout in een pan. Giet er - goed roerend - scheutje voor scheutje 1 liter melk bij.
Breng de massa al roerend aan de kook en laat 15 minuten op laag vuur doorkoken.
Doe intussen 100 gram stroop met 25 gram boter in een pannetje en laat…