Molentochtjes

De omgeving van onze molens leent zich uitstekend voor het maken van langere of kortere wandelingen of fietstochten. Vaak zijn de routes al beschreven, zij leiden soms langs verschillende molens en laten zo de verscheidenheid van het Groningse land en zijn monumenten zien. Maar natuurlijk kan iedereen ook zelf zijn wandeling samenstellen - laat het ons weten als u een geslaagde tocht hebt gemaakt, dan kunnen anderen er ook van genieten!

Het Pronkjewailpad heeft dit jaar zijn tochten speciaal opgezet als Thema Route 2021 Groninger Molens, met (soms onbemande) stempelposten bij vrijwel alle molens, waar u ook bijzondere molenvragen te beantwoorden krijgt.

Een groot aantal molenwandelingen is te vinden op de site molenwandelingen.nl, voor Groningen vindt u hier bijvoorbeeld een wandeling bij Middelstum-Kantens en een bij Slochteren.

De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen heeft twee molenommetjes uitgezet, rond de Westerse molen in Nieuw-Scheemda en rond de Windlust in Overschild.

Uit het archief

Een overzicht van documenten en af- beeldingen uit onze database:
Documenten

Fietsroutes

Molenaar Harm Prenger van korenmolen De Korenbloem in Vriescheloo heeft samen met zijn vrouw Ankie een mooie fietsroute uitgestippeld die je langs de omgeving van het grensgebied tussen Westerwolde en Oldambt brengt. Deze Molenaarsroute is 40,5 km lang en is te vinden op de site van het Routebureau Groningen. Daar kunt u de route opslaan/printen en ook de coördinaten downloaden.

Sanne Meijer heeft voor de Groninger Molenzomer een speciale fietsroute gemaakt door het noorden van Groningen. De route is 52 km lang en voert langs zeven molens (en een aantal andere bezienswaardigheden in deze regio). De route is ook te vinden op de site van het Routebureau Groningen, daar kunt u de route opslaan/printen en ook de coördinaten downloaden.


Fietsroute Molenaarsroute (40,5 km)

Routebureau Groningen heeft als Route van de Week een fietstocht langs vijf molens in Oost-Groningen gepubliceerd. Startpunt is molen De Korenbloem in Vriescheloo. Voor de route zie: https://routesingroningen.nl/fietsroutes/?route_id=90

Een afwisselende route door de landelijke streek van het grensgebied tussen Westerwolde en Oldambt, en vlakbij de landsgrens met Duitsland. Ooit een streek voor duistere smokkelpraktijken. Maar ook het woongebied van welgestelde herenboeren die in de lintdorpen hun kapitale Oldambtster boerderijen lieten verrijzen. En vier, met een paar kilometer extra zelfs vijf, mooie molens!

Harm Prenger is molenaar op korenmolen De Korenbloem in Vriescheloo. Hij en zijn vrouw Ankie zijn geboren en getogen in de streek en hebben een mooie…