Interviews met molenaars

Interviews met molenaars

Interviews met molenaars

In het kader van de Molenzomer 2021 heeft het Groninger Molenhuis het initiatief genomen een aantal gesprekken te voeren met Groninger molenaars over hun werk, hun passie, hun contacten en hun wensen. Deze interviews zullen de komende maanden hier op groningermolens.nl te lezen zijn. De serie krijgt de vorm van een estafette, waarvan de eerste ronde wordt gelopen door Jaap Schuurman, molenaar van de Kloostermolen bij Garrelsweer. Jaap Schuurman kunt u ook zien en horen in een eerder interview uit 2018.

Jaap Schuurman: molenaar op de Kloostermolen bij Garrelsweer

In de jaren negentig viel het Jaap Schuurman op, dat poldermolen De Meervogel in Hoeksmeer verpieterde. Omdat hij zich afvroeg hoe dat kwam, informeerde hij daar eens naar. De reden was, zo bleek, dat degene die de molen bediende dit deed voor zijn werkgever, waterschap Fivelingo. Ambtshalve dus. Inmiddels speelde diens leeftijd een dusdanige rol dat de molen vaak stilstond. Jammer, want De Meervogel was in 1990 nog gerestaureerd opgeleverd.

Voor Jaap was dit een reden om zich aan te melden voor de opleiding tot vrijwillige molenaar. Zijn instructeur werd Dick Wijchgel, tevens molenaar van koren- en pelmolen De Hoop in Garsthuizen. ‘Alle lesmolens hebben zeilen’ verklaart Jaap, ‘zodat je ook het op- en afzeilen kunt oefenen.’
In 1995 deed Jaap examen op koren-…


Gesprekken met molenaars

In 2020 zijn voor het blad De Zelfzwichter een paar gesprekken met molenaars opgenomen: met Libbe Kooistra en Dirk Doeglas van de Joeswert in Feerwerd (interview door Ids van der Honing) en met Jan Kugel van Molen Edens in Winschoten (interview door Johan van Dijk). De filmpjes van deze interviews, gemaakt door Frans Driesens, zijn via Youtube te bekijken: die met Libbe Kooistra en Dirk Doeglas en die met Jan Kugel.